Doorgaan naar hoofdcontent

Ch 07.02 The Road Ahead...

 De volgende ochtend worden de Coole Gasten wakker met het uitzicht van sneeuw op de omliggende velden. Lia vindt dit vreemd, want zij kent dit dorp en in deze tijd van het jaar sneeuwt het hier niet. Het is maar een dun laagje, dat waarschijnlijk binnen no-time is verdwenen in de ochtendzon, maar vreemd is het wel. Voordat de coole Gasten aanschuiven voor het ontbijt, waagt Lia het er toch p om zichzelf met een spreuk te vermommen; er lijken geen onverwachtse bijwerkingen te zijn.

Als de groep aan het ontbijt zit, komt Rolen binnengewandeld. Hij loopt op de Coole Gasten af en knoopt een gesprek aan. Hij zegt dat Keyleth 'm verteld heeft van haar verzoek aan het Alustriel-college. Hij is het hiermee eens, en heeft nog een aanvullende vraag. De sneeuw baart de druïdes zorgen, dubbel nu zelfs Keyleth heeft ingezien dat magie-gebruik problematisch is. Rolen vermoedt dat de sneeuw het werk is van een mysterieuze groep tovenaars die hun intrek hebben genomen in een oude wijngaard net buiten het dorp. Zouden de Coole Gasten bij de tovenaars langs kunnen gaan om te kijken hoe dit zit? Het zijn tovenaars uiteindelijk - hoewel ze zich als een groepje wijnboeren proberen voor te doen zijn ze bij de druïdes door de mand gevallen - en die gebruiken magie. Dat kan nu dus niet meer! Magie gebruiken zou nu meest onverantwoord zijn. Elf merkt op dat 'Gia' die ochtend nog een spreuk heeft gebruikt, en Rolen barst uit: "Werkelijk? Zulk onverantwoord gebruik van magie heb ik niet meer gezien sinds m'n dochter het dorp verliet!". Lia barst meteen in tranen uit en rent de herberg uit. Rolen, die niet helemaal doorheeft wat er zojuist gebeurde, wordt door Storm verteld dat Gia eigenlijk Lia is, z'n dochter. Meteen realiseert Rolen hoe diep z'n voet in z'n keel zit en rent erachteraan, gevolgd door Elf en Storm.

Het is even zoeken, maar uiteindelijk vinden ze Lia, snikkend achter een schuurtje. Rolen biedt z'n excuses aan, maar eist wel opheldering waarom zijn dochter zoveel moeite doet om niet gezien te worden door haar eigen ouders. In tranen zeg Lia dat Rolen zelf zojuist nog zei dat ze onverantwoord met magie omgaat - met zulke ouders werd van Lia verwacht dat ze ook in druide-verband met magie bezig zou gaan, maar dat trok haar helemaal niet. Haar hart ligt in het bestuderen van magie in de meest pure vorm. Rolen zegt dat hij specifiek duidde op die ene keer, jaren geleden toen Lia net de beginselen leerde, dat ze met een Fire Bolt de schuur van een oom af liet fikken. Zijn woorden waren slecht gekozen, en Rolen is blij om te zien dat de studies bij Tunaril III ogenschijnlijk z'n vruchten afwerpen en dat ze met de Coole Gasten een groep vrienden heeft gevonden. Voor Lia liggen er altijd nog pijnlijke herinneringen in Eras Mans, dus ze kan haar vader niet geheel tegemoetkomen.

Deze tocht heeft de Coole Gasten wel geleid naar de rand van het dorp, en hiervandaan loopt er een pad naar Tomlin's Wijngaard, tegen de dichtstbijzijnde bergflank ten zuidoosten van het dorp. De Coole Gasten besluiten om voor Rolen bij die tovenaars langs te gaan. Een wandeling van een uurtje brengt ze bij de boerderij, omringd met druivenranken. Bij het hoofdgebouw zien ze een elf die bezig is met wat snoeiwerk, en ze kijken verbaasd op als ze hem herkennen: Het is James, een van Mystra's wevers, van wie ze de magische lantaren hebben gekregen op de weg tussen Ascore en Vriespunt! James legt uit dat dit het hoofdkwartier is van de Wevers, en neemt de Coole Gasten mee naar een grote schuur. Hier staan verschillende wijnpersen, en diverse stallingen waar grotere en kleinere vaten wijn liggen te rijpen of te wachten op verkoop en transport. Bij een van de grotere vaten op de onderste rij blijft James staan, draait aan de band die rond de ton loopt en de ton gaat open! Een krappe trap leidt naar een gangencomplex ondergronds.

James leidt de Coole Gasten een kantoor in, waar hij vragen stelt over alles dat ze gezien hebben met de lantaren. De Coole Gasten vertellen over de verstoringen in Vriespunt (Gevangenis van de Minotaur Jarrik), bij Sundabar (de krater van de Goblins) en de spontane conjuraties in Eras Mans. James geeft aan dat ze een team hebben dat verlichting kan brengen bij verstoringen in de Weave. De wevers hebben ontdekt dat speciale magie (en vooral veel gebed) de Weave wat kan herstellen. Dit zou normaal gesproken worden gedaan door de Godin van Magie zelf, maar dit onderhoud aan de Weave is in de afgelopen eeuw niet gebeurd omdat Mystra is vermoord door Cyric. De menigte hebben hier tot nu toe niet veel van gemerkt, mar beschadigingen in de Weave worden nu steeds duidelijker zichtbaar. James zegt dat ze al een vermoeden hadden dat er in Eras Mans ook iets niet goed was, maar dat de druïdes hen de toegang tot het dorp hadden ontzegd. Verzoek aan de Coole Gasten is om toegang te regelen.

Nu de Coole Gasten zijn gedebriefd, is het hun beurt om een vraag te stellen: hebben Mystra's Wevers de sneeuw veroorzaakt? James ontkent dat, en weet ook niet wat het dan wel is. Het is zeker vreemd, sneeuwval in deze tijd van het jaar. Zulke vreemde fenomenen kunnen veroorzaakt worden door scheuren in de Weave, maar dan had de lantaren dit aan moeten tonen. Het kan ook komen doordat er een mythisch beest of artefact in de bergen net buiten Eras Mans is verschenen. Maar ja, zie dat maar eens te vinden in die onherbergzame pieken. Ineens klikt er iets bij Elf en hij trekt de instructies tevoorschijn die de Kobold-ploeg bij zich hadden. Als er iets geks gebeurd in de bergen, hebben die rare kobolds er vast iets mee te maken. Elf vraagt aan James of hij iets van de route-omschrijving kan maken die de Kobolds bij zich hadden, maar James is niet bekend genoeg met het gebied.

Met deze informatie gaan de Coole Gasten terug naar het dorp en ontmoeten Rolen in Corvus Domo. Ook Keyleth is hierbij, en ook zij krijgt een aardige schok als ze leert dat haar dochter in het dorp is zonder dat zij het wist. Waar Rolen probeerde om de relatie weer wat aan te halen, is Keyleth minder vergevingsgezind. Rolen krijgt haar in ieder geval lang genoeg stil zodat de Coole Gasten hun bevindingen kunnen delen. Op het aanbod van de Wevers wordt sceptisch gereageerd, maar ze mogen in ieder geval komen proberen om de Weave rond Eras Mans weer te herstellen. Het verzoek blijft echter staan om ook in Silverymoon om assistentie te vragen. En de voor de plotselinge sneeuwval zal moeten worden gezocht naar de Kobolds in de bergen. Elf laat aan Rolen de brief van de Kobolds zien, en Rolen heeft op basis daarvan wel een helder beeld van waar dit is. Hij markeert de route op een landkaart en geeft deze mee aan Elf. De Coole Gasten vertrekken meteen richting de bergen om uit te zoeken wat hier speelt.

Reacties