Doorgaan naar hoofdcontent

Ch 04.07 - Nieuw-Ascore

De poorten van Fort Ascore gaan open en een lang lint van mensen betreedt de hallen. Markies Guiseppe neemt plaats op de troon en naast het podium nemen de andere Heren van de Raad plaats. De stadswachten vormen een lange erehaag van het podium, door de dubbele deuren die toegang geven en tot in de centrale ontvangsthal van het paleis. Hoewel veel van de pantsers versleten zijn, veel wapens en schoenen niet gepoetst en Ascore als stad nog geen eigen livrei heeft, is het een indrukwekkende haag. De tribunes zitten stampvol met de burgerij van Ascore.

Guiseppe roept Storm, Elf en Lia naar voren. "Dames en heren, burgers en buitenlui. Wij, inwoners van Ascore, hebben bittere tijden achter de rug. Sundabar is onherstelbaar beschadigd, en vele van onze broeders en zusters zijn daarbij gevallen. Ook onze tocht van Sundabar naar hier eiste zijn tol. En bij aankomst was de stad overwoekerd met kwade wezens. Door het harde werken van de Coole Gasten is Ascore veranderd van monsterhol tot schitterende stad. Er is nog veel te doen in deze stad, maar we leven in ieder geval om het te doen!"

Na luid gejuich van het publiek op de tribunes gaat Guiseppe verder: "Storm, met jouw morgenster en on-wankelend geloof in Bahamut ben je onmisbaar geweest voor het bewoonbaar maken van deze stad. Het verheugt me om je tot ereburger van Ascore te mogen benoemen! Lia, jouw controle over de arcane kunsten kent geen gelijke onder onze rangen. Als dank voor bewezen diensten, mag ik je tot ereburger van Ascore benoemen! Elf, eh, ook jij bent bij dezen benoemd tot ereburger van Ascore." Wederom gaat het publiek banana's.

"Tot slot verheugt het mij om de Coole Gasten een zetel te mogen aanbieden op de Raad. Vanaf heden dienen jullie Ascore in de rol van ambassadeur!" Nadat het feestgebruis wat is afgenomen, bespreken de Coole Gasten wat deze nieuwe titel inhoudt. Naast whet werk dat ze voor de Raad zullen moeten ondernemen, hoort een ambtswoning tot de secundaire voorwaarden. De volgende ochtend wordt met Robert Timmer besproken welk van de landhuizen op de Fort-heuvel van de Coole gasten wordt en wat de inrichting zal zijn.


Vier weken later

Het huis is opgeleverd. Vanuit de ontvangsthal kunnen gasten linksaf de zitkamer in, of rechtsaf de dinerzaal. Achter de zitkamer is een meer private woonkamer ingericht, en achter de dinerzaal zitten de keuken en voorraadkamer. Een brede gang scheidt de woonkamer van de keuken, waarin een brede trap naar de eerste verdieping loopt, en splitst in twee delen. Onder de trap zitten twee deuren; de eerste geeft toegang tot de private bibliotheek van Lia, en de tweede is een ingang naar de kelder die onder het huis ligt. Op de eerste verdieping is het hele stuk boven de hal open, waardoor de entree een groots gevoel heeft. Boven de zitkamer / woonkamer zijn de slaapkamers van Lia en Storm te vinden, aan de andere kant is de slaapkamer van Elf en zijn persoonlijke fitnessruimte. Beide rijtjes worden afgesloten met een badkamer, en tussen die twee badkamers is een logeerkamer. Naast de woonkamer ligt een mooie vijver in de tuin, naast de dinerkamer is een terras aangelegd om buiten een maaltijd of drankje te gebruiken. 

Nu het leven is Ascore weer enige mate van normailteit begint te vertonen, kan de Raad der Heren zich richten op het herstellen en besturen van een stad met ruim 5.000 inwoners. De fondsen in de schatkamer bedroegen een schamele 5.000 GP. Dat lijkt veel, maar als er wat handelaren op uit zijn gestuurd om zaden, hout, vachten en erts te kopen blijft er al snel weinig over. Ascore heeft behoefte aan een hoop dingen, maar heeft zelf weinig om mee te handelen.

In het kerkdistrict is een pand ingericht als ziekenhuis. Marie-Claire heeft hier verschillende priesters, chirurgijnen, vroedvrouwen, etc verzameld. Verder heeft Josiah de Glasblazer z'n intrek genomen in het Observatorium.

Verschillende deuren in het Handelsdistrict zijn opengegaan voor scholen. Ook in de Klopstraat worden weer ambachtslieden opgeleid.

In het handelsdistrict heeft Lia een magiërs-school geopend, en die heet: Zweinstijn
  • Op maandag geeft ze les in de absolute basis; bij sommige van de ongeveer twintig 13, 14, 15-jarigen gaat dit soepeler dan bij anderen.
  • Op dinsdag treedt een oude Abjuration Wizard op als instructeur, om een gevorderden-klasje de fijne kneepjes van beschermende magie te leren. Hij is, net als Tunaril, een tovenaar die inmiddels zijn beste tijd achter zich heeft liggen en er tijdens een korte carrière als avonturier achter kwam dat je je maar beter goed kan beschermen. Lia vermoedt dat zij inmiddels net zo goed in staat is om magische energie tot haar wil te schikken als deze man. In tegenstelling tot Tunaril is dit een halfling met een enorme Bob Ross-achtige bos krullen: Albertus Permanentus.
  • Op donderdag doen verschillende leden van de gevorderden-klas samen met een ander clubje mee aan Lia's Bladesong training. Daar merkt een van haar meest voorlijke studenten, Eric the Evoker, op dat Lia een 'gewoon' shortsword rondzwaait. "Maar als je de opleiding van de Bladesingers in Silverymoon afrondt, krijg je toch een speciaal, legendarisch magisch zwaard van de academie daar?" Een bruusk "ik ben auto-didactisch" is alle reactie die deze opmerking uitlokt.
Storm heeft zich bekommerd over de koof in de kathedraal, Iedere vrijdagavond houdt hij een goedbezochte dienst, en de verbouwing van de kerk is betaald uit donaties. Bahamut kent in deze stad inmiddels zo'n 30 overtuigde volgelingen, maar er zijn er veel meer die - uit respect voor de ereburger van Ascore en uit een soort piëteit naar alle Goden - de diensten bezoeken. Van deze groep zijn er ongeveer twintig bezoekers Bahamut als hoogste God in hun hart willen laten.

Elf besteedt zijn ochtenden in zijn fitnesszaal en gaat 's middags de Klopstraat in om te kijken of er nog plek is in de Smidse.

Nu veel zaken in het dagelijks leven in de stad weer lopen, wil de Raad buiten de stadsgrenzen kijken. Er zijn verschillende bestemmingen die de Coole Gasten kunnen bezoeken. Ze kunnen:
  • De mijnrechten van de oude mijn in Vriespunt proberen te bemachtigen; Ascore heeft ruime mogelijkheden voor het fabriceren van ijzerwaren, maar weinig erts als grondstof.
  • De veestapel uitbreiden met dieren uit Hartsvale; op dit moment heeft Ascore echter weinig handelswaren in ruil hiervoor.
  • De diplomatieke relaties aanhalen met de restanten van Sundabar en/of met Silverymoon; voor de bescherming van de stad is het op de middellange termijn misschien wel handig dat de Lords' Alliance op de hoogte wordt gebracht van de ontwikkelingen in de regio.
  • Marie-Claire oppert dat de kennis in de kathedraal misschien ook wel 'verhandeld' kan worden; in de nabijgelegen Citadel Adbar zijn veel edelgeleerde dwergen verzameld die waarschijnlijk wel toegang willen tot een bibliotheek en kerk die al twee generaties onbegaanbaar is, We kunnen ze (betaalde) studieplaatsen aanbieden, of ze boeken laten kopiëren voor de juiste prijs.
Uiteindelijk stent de Raad voor het voorstel van het veiligstellen van de mijnrechten in Vriespunt. Als dat lukt, kan de ijzer-industrie in Ascore worden opgestart en heeft de stad handelswaren om zaken mee te doen in Hartsvale of misschien wel Sundabar.

Reacties