Doorgaan naar hoofdcontent

Ch 04.03 - Als Grimlocks Aanvallen!

Als de Coole Gasten zich terugtrekken voor de nacht, duikt Lia meteen haar spreukenboek in om voor te bereiden wat ze de volgende dag nodig gaat hebben. Minous pakt haar juweliersgereedschap en haalt het heilige symbool van Bahamut van Storm's oude pantser af, om dat op het nieuwe Ankheg-pantser te plaatsen. Om vier uur 's nachts wordt er hard op de deur gebonkt. Koopman Marco Priszek staat voor de deur, en hij beklaagt zich luidkeels over een overval op hem! Blijkbaar heeft hij terwijl het nog donker was een levering aangenomen en terwijl hij hiermee door de poort kwam, werd hij besprongen door een bende rovers! De rovers zijn het Handelsdistrict ingevlucht, waar ze vast ergens hun basis hebben. Hij eist dat de Coole Gasten meteen de achtervolging inzetten. Er blijken twee tonnen met lampolie te zijn gestolen, een krat met wat algemene spullen en een kist vol kruisbogen bedoeld voor de stadswachten. Marco's lijfwacht wist nog een van de daders van zich af te houden voordat hij en Marco aan de kant werden geduwd en de rovers er met de buit vandoor gingen.

De Coole Gasten - minus Minous, de Tabaxi houdt er haar eigen nachtbesteding op na - lopen meteen naar de plaats delict, en daar zien ze een van de overvallers dood op de grond liggen. Het is en wezen dat in het donker voor mens door zou kunnen gaan, maar een veel te grauwe huidskleur heeft en bovendien z'n ogen mist. Lia herkent waar we mee te maken hebben: in het Handelsdistrict zit een groep Grimlocks!

Na de eerste commotie zijn ook de stadswachten ter plaatse. Imzadi besluit om een cordon wachters voor de ingang naar het handelsdistrict te stationeren, maar durft haar troepen niet verder het district in te sturen. "Luister, jullie mogen het zelf opknappen daarbinnen, of jullie roepen de hulp van de stadswachten in. Maar dan heb ik eerst wat verkenning nodig. Ik kan mijn mensen niet blind een district insturen waarvan in niet weet wat we er aan gaan treffen." Brett is onderdeel van dit eskader en als hij Storm ziet, meldt hij zich als vrijwilliger om mee te gaan verkennen. Hij wordt teruggefloten door Imzadi en moet formatie houden. Zelfs als Lia aandringt dat Brett een waardevolle toevoeging kan zijn (ze denkt voornamelijk aan de functie van 'lok-aas'), geeft Imzadi niet toe en Brett blijft bij het cordon. Elf beklaagt zich over het feit dat een van zijn wapens nog beschadigd is na gisteren en om geen tijd te verliezen geeft Imzadi haar dolk aan hem af.

Het district is veel ruimer opgezet dan de eerder verkende gebieden. Vanaf het poortgebouw bezien loopt de muur van het Tempeldistrict langs de rechterkant van de wijk, langs de gracht. Meteen naast de gracht loopt een brede boulevard tot onder de Groene Brug en door naar de haven. Vanaf deze boulevard splitst er geregeld een weg af die de wijk in loopt. Veel panden hebben vroeger duidelijk als winkel gediend met op de bovenverdieping woonruimte. Midden in het district ligt het marktplein, geheel omringd door winkelpanden. Hier in en uit lopen drie hoofdwegen en een handjevol steegjes. De linkerkant van het marktplein wordt begrensd door de muur rond Fort Ascore. Achter het marktplein waren ooit een hostel, badhuis en ... andere faciliteiten te vinden voor eenzame zeelieden die net uit de haven komen.

De Coole Gasten besluiten om via de boulevard naar de haven te gaan en daar te zoeken naar clous aangaande de Grimlocks. Uiteraard snappen de Coole Gasten dat de Grimlocks er niet in een boot vandoor zijn gegaan, want Ascore ligt al zevenhonderd jaar niet meer aan het water. Maar, zo redeneren de Coole Gasten, als we vanuit de haven terug de wijk ingaan, lopen we de Grimlocks in de rug. Als ze nog maar net de boulevard volgen, voelen ze ineens een kou, en daarmee een gevoel van melancholie, over zich heen vallen. Als ze een zijstraatje inkijken, zien ze hoe een spook zich beweegt van de deur van een winkel naar de naastgelegen opslag!


De Coole Gasten besluiten om deze winkel - "Hamsa's Handelshuis" volgens het zo goed als vergane opschrift - eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Ze lopen de winkel in, maar die is compleet leeg. Wel ziet de party achter de toonbank een deur; deze blijkt toegang te bieden tot een halletje met een trap naar boven en een kantoorruimte. In het kantoor vindt Lia 13GP. Als ze het kantoor weer uitlopen en boven willen gaan kijken, zweeft het spook de hal in. De blauw-doorzichtige vertoning die zo'n twintig centimeter boven de vloer hangt, lijkt een jongvolwassen dwergendame te zijn. Ze negeert de Coole Gasten volkomen terwijl ze de trap op zweeft - de party gaat er rap achteraan. Boven komen drie deuren uit op een overloop; het spook zweeft door de meest linkerdeur en ook de Coole Gasten gaan die kamer in. Daar zien ze een dressoir langs een muur staan, een eenpersoons bed (op maat voor een dwerg) en een bureau. Het spook zit in een stoel aan het bureau en voor haar verschijnt een spectrale brief.

Elf kijkt over haar schouder mee en kan de brief lezen: "Lieve Mina, je moeder en ik zijn veilig aangekomen in Mirabar, en we sturen Frederick om de laatste spullen op te halen. Haal de laatste twee kisten uit de opslag, zet ze bij Fred in de wagen en rijd met hem mee naar hier. We hopen je snel te zien, liefs - Pa en Ma. PS: Neem ook de speciale koopwaren mee - de geheime combinatie is bijgesloten." Elf onthoudt de combinatie en het spook legt de brief weer neer. Deze verdwijnt terwijl ze opstaat en weer naar de deur glijdt, met de Coole Gasten in de achtervolging. We gaan weer de trap af, door de winkel, de straat op en naar de aanpandige opslag. Het spook gaat dwars door de dubbele deur, Storm trekt deze open zodat hij, Elf en Lia er ook doorheen kunnen. De opslag is compleet leeg, op de twee kisten na waar het spook nu bij zweeft. De Coole Gasten zien hoe een van de kisten scheef ligt, en hoe er onder het skelet ligt van een jonge dwergendame. Terwijl het spook hier op neerkijkt zakt de gevoelstemperatuur nog verder, en neemt de melancholie toe. Even later zweeft ze naar de toortshouder aan de achterwand van de opslag, hangt hier een tel stil, draait zich om en zweeft weer naar buiten. Lia vermoedt dat er iets is met die toortshouder, maar heeft geen idee wat. Storm merkt dat de houder kan draaien, maar weet dan nog niets. Elf ziet dat er cijfertjes in gegraveerd zijn en denkt terug aan de combinatie die hij in de brief zag staan. Twee handomdraaien later en onder de houder klikt een steen uit de muur. Achter de muur vinden de Coole Gasten een kistje met daarin een dolk en een ring. Lia voelt meteen dat er van beide een magische kracht uitgaat. Lia doet de ring om en Elf eigent zich de dolk toe. Achter hen verschijnt het spook van Mina, en ze zegt - in het Dwergs, alleen Elf kan haar verstaan - "Ah, ik zie dat u geïnteresseerd bent in de laatste artikelen uit onze voorraad. Veel plezier met uw aankoop en dank voor uw klandizie bij Hamsa!" Hierop lost ze op in een felblauw licht en verlaat ze eindelijk deze wereld.

Een beetje ontdaan van deze vreemde ontmoeting trekken de Coole Gasten verder het district in. Elf besluit vooruit te gaan en te verkennen, terwijl Lia en Storm zich verscholen houden en middels een toverspreuk met Elf blijven communiceren. Elf vindt iets verderop een Grimlock die dood op straat ligt met een pijl in z'n buik. Hij bedenkt zich dat een deel van de buit uit kruisbogen bestond, en hoewel de blinde Grimlocks van huis uit geen boogschutters zijn, hebben ze blijkbaar toch geleerd hoe de wapens werken. Even verderop ziet Elf een kampvuurtje - hij heeft het Marktplein bereikt maar voor hem staat een barricade met daarbij drie Grimlocks! Snel gaat hij terug naar Storm en Lia en brengt verslag uit. Aangezien Grimlocks blind zijn, besluiten de Coole Gasten om de geur en het geluid van Grimlocks na te bootsen met toverspreuken om zo de wachters bij de barricade voor het lapje te houden. Even klopt hun hart in de keel als de kruisbogen op ze gericht worden, maar als de Grimlocks aan de poort de onmiskenbare geur van andere Grimlocks oppikken mogen ze doorlopen.


Op het plein zien ze het standbeeld van Vergaduin, de Dwergengod van de handel. Ervoor is een kampvuur met drie Grimlocks eromheen, daarnaast een kleine verzameling tenten en bedrollen met in totaal zeven rustende Grimlocks, en bij de andere twee hoofdwegen het plein op lopen ook nog wat Grimlocks met kruisbogen. Bij de barricade waar de Coole Gasten net langskwamen staat een van de olievaten, midden tussen de tenten de tweede. Naast het standbeeld staan de kratten met goederen en kruisbogen. Met 'Mage Hand' en een kleine (geluids-)illusie wordt een zwerm bijen gesimuleerd, waarmee Elf en Lia de drie Grimlocks bij het standbeeld naar een van de huizen drijven die aan het plein liggen, en Storm gooit de deur achter ze in het slot. De andere Grimlocks lijken deze verstoring niet op te merken, maar daar komt verandering in als Lia een enorme donder laat klinken midden in het tentenkampje. Alle Grimlocks sprinten hier op af en dat is precies waar Storm en Elf op hoopten. Storm zet een aantal Grimlocks onder stroom met z'n bliksemadem, en Elf lobt een Firebolt op de ton met lampenolie. De tenten, slaapmatten en iedereen daaromheen zijn op slag verteerd door vuur, en alleen de zeven Grimlocks die bij de straten de wacht hielden zijn nu nog over. Storm rekent af met de twee aan de kant van de haven, Lia heeft haar handen vol aan de twee die de straat naar de boulevard bewaakten en Elf wendt zich tot de drie die inmiddels weer uit het huis zijn ontsnapt. Hier merkt Elf dat zijn nieuwe dolk extra ijs-schade doet!

De Coole Gasten weten de Grimlocks te verslaan, en na de schermutseling stuurt Lia haar raaf naar Imzadi om te vertellen dat het district veilig is. Lia verzamelt de kruisbogen en stopt ze terug in de kist. Elf besluit om de tweede kist et inspecteren en ziet wat Marco blijkbaar verstaat onder 'algemene spulletjes': touw, een paar lantaarns, een grijphaak, een setje lopers, een koevoet en een zuurblaas om een val mee op te zetten... Imzadi en haar contingent komen het plein op, en Brett sprint naar voren. "Storm, je hebt de stad weer een dienst bewezen. Bahamut zij geprezen dat deze wijk weer veilig is!"

De Coole Gasten zien aan de hemel hoe de zon bijna opkomt en besluiten om in rust van het ontbijt te gaan genieten, alvorens in de middag richting de tempel te trekken.

Reacties